Naškrobené nemusí být prádlo, naškrobené mohou být i potraviny
28.5.2022Škrob je palivem lidského těla a je možno ho identifikovat velmi jednoduchou metodou. Co myslíte, lze ho najít třeba i v uzeninách, v zelenině nebo v mléce? Když ne, tak proč? Když ano, tak jak? Na tyto a další otázky hledali tento týden žáci devátých tříd odpovědi. Pro představu o kvalitě uzenin můžeme vybrat jako vzorek levný salám a k tomu dražší šunku. Kvalitní uzeniny by neměly škrob obsahovat, ale u levného typu salámu (například typ Gothaj), který je doplněn sójou či moukou, po zakápnutí Lugolovým roztokem doslova zčerná…
Ing. Lenka Urbancová
![](https://www.kestud.cz/wp-content/uploads/2022/05/IMG_20220526_092932.jpg)
![](https://www.kestud.cz/wp-content/uploads/2022/05/IMG_20220526_092957.jpg)
![](https://www.kestud.cz/wp-content/uploads/2022/05/IMG_20220526_111423.jpg)
![](https://www.kestud.cz/wp-content/uploads/2022/05/IMG_20220526_113848.jpg)
![Facebook Studánka Facebook](https://www.kestud.cz/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/96x96/facebook.png)
![Share on Linkedin linkedin](https://www.kestud.cz/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/96x96/linkedin.png)