Halloweenská strašidla

5.11.2018 Vyp Od rkaleta

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října. V tento den se děti oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem a koledují o sladkosti.

Tak je tomu především v anglicky mluvících zemích, ale v posledních letech se objevuje stále častěji i u nás.  Mezi halloweenskými strašidly převládají čarodějnice, ježibaby, skřeti a hlavně duchové. A že i v živočišné říši existují tvorové, kterých se my, děti, hodně bojíme, o tom jsme se přesvědčili při návštěvě přírodovědného oddělení v DDM Orlová.

Pod vedením pana Bc. Adama Bury jsme se dověděli spoustu zajímavých informací o sklípkanu růžovém, hroznýši královském, krajtě tygrovité, švábu dlouhokřídlém, kalousu ušatém, netopýrovi a dalších. Po počáteční ostýchavosti si někteří dodali odvahy a na zvířátka si sáhli, nechali si je dát do vlasů jako „ozdobu“ nebo si je omotali kolem krku.

Na závěr besedy následovalo krmení morčátek a králíčků přinesenými dobrotami – mrkvičkami, jablíčky, salátkem. A že jsme toho přinesli! Zvířátka se zásobami vydržela nejspíš až do večera. Za výborné znalosti a pěkné chování jsme všichni od pana Bury obdrželi několik sladkostí.

Na závěr vydařené akce nemoha chybět společná „halloweenská“ fotka.

Žáci 5. A a tř. uč. Mgr. Vlasta Kramná

Facebooklinkedin