Projektový Mezinárodní den mrkve: Zábavné a vzdělávací dobrodružství na Studánce

Projektový Mezinárodní den mrkve: Zábavné a vzdělávací dobrodružství na Studánce

6.4.2024 Vyp Od Bednarzová

Mezinárodní den mrkve je oslavou této významné kořenové zeleniny, která se koná každý rok 4. dubna. Vznikl v roce 2003 a společně s Českou republikou jej uznávají také ve Francii, Itálii, Švédsku, Rusku, Austrálii, Velké Británii a Japonsku. Tato událost slouží k propagaci zdravé výživy a osvětě o významu mrkve v lidské stravě.  Přípravy na projektový „Den mrkve“ započaly již několik týdnů předem. Učitelé a žáci plánovali různé aktivity, které poté realizovali v jeho průběhu. Ve čtvrtek 4.4. se tak školní areál proměnil v mrkvovou oázu plnou aktivit a zábavy. Učitelé a žáci přišli do školy oblečeni do oranžových nebo zelených barev užít si netradiční školní den.  Jakpak probíhal?

Napříč prvním a druhým stupněm si děti povídaly o historii mrkve, jejím původu, odrůdách, procesu pěstování a jak ji začlenit do vyvážené stravy. V hodinách tvořily myšlenkové mapy
a měly možnost vyjádřit svou kreativitu prostřednictvím uměleckých aktivit spojených s mrkví, jako jsou například malby, koláže, vytvoření komiksu s panem Mrkvičkou, výroba a sázení papírové mrkve do papírového truhlíku apod. V hodinách matematiky žáci řešili slovní úlohy spojené s tématem mrkve, v jazyce českém se zabývali původem slova, vyhledávali příjmení odvozená od slova mrkev a odvozovali podstatná a přídavná jména. Samozřejmě nechyběly oblíbené závody ve družstvech s mrkvemi v rámci tělocviku a v hudební výchově zazněla oblíbená hudební pohádka Vůně mrkve. Že lze vytvořit gumovou mrkev a mrkvového potápěče? Jistě, v hodinách přírodopisu to nebyl žádný problém 😊. Avšak nejvíce očekávanou částí dne bylo kulinářské umění a následná degustace různých pokrmů z mrkve, které připravovali žáci ve spolupráci s učiteli.  Školou se tak linula vůně mrkvové pomazánky, salátu, mrkvových muffinů a dalších dobrot.

Všichni se zapojili do aktivit s nadšením a na závěr tohoto úžasného dne proběhlo focení v našem speciálním fotokoutku. Netradiční školní den se moc vydařil.

Ing. Lenka Urbancová a kolektiv učitelů ZŠ Ke Studánce

Facebooklinkedin