Nový pes  ve škole

Nový pes  ve škole

11.2.2024 Vyp Od Bednarzová

Uběhl nám celý kalendářní rok, který s námi Cherry strávila ve škole. Myslím, že není nikdo, kdo by se s ní na chodbě nesetkal. Jsou i takoví, které pozlobila nejen jako štěně, ale i jako třicetikilový pes, svými tlapami nebo kousací pusinkou. Dobrý pozorovatel mohl sledovat, jak se tvor z malé kuličky štěněte stává dospělým psem. 

Pokusili jsme se dát Cherry vše, co se od nás pečovatelů očekávalo. A to poznat během prvního roku co nejvíce z lidského světa. Měla tu výhodu, že mohla i tam, kam vaši pejsci nesmí. Jenže jejím posláním bude doprovázet nevidomého člověka kamkoliv, kam jako lidé zavítáte i vy.

Moc vám děkujeme za to, co jste Cherry předali, svým chování a jednáním. Bude totiž potřebovat být k lidem vlídná. V současnosti je už ve škole v Brně (ŠKOLA PRO VÝCVIK VODICÍCH PSŮ, s.r.o.) a podle informací je moc šikovná.

Ale abyste nebyli smutní, znovu budeme mít (jak říkal jeden prvňák) svého školního psa. Tentokrát to bude plemeno goldendoodle. Je to huňatý střední až velký a zároveň velmi krotký pes, který připomíná “plyšáka”, ale může působit jako záchranný, terapeutický, lovecký nebo asistenční pes. 

Dobrá zpráva je, že děti, které si Cherry nemohli pohladit z důvodu alergie, nemusí mít obavu. Tito kříženci pudla se zlatým retrívrem jsou velmi žádáni, protože mají srst pudla a není na ně případná alergická reakce.

Fenečka Zigi patří opět ŠKOLE PRO VÝCVIK VODICÍCH PSŮ, s.r.o.  v Brně, která podporuje klienty s těžkým postižením zraku, kteří chtějí uplatňovat svoji samostatnost a nezávislost na okolí prostřednictvím služby vodicích psů.

Připomenu jen pár pravidel:

Nekrmit ničím, krmit Zigi mohu jen já. Zeptejte se, jestli si ji můžete pohladit, i přesto jak roztomile vypadá, je ve škole na výcvik. Když bude mít na sobě vestičku, tak se ani neptejte:-). To je v plné práci. S  vestičkou se nekrmí, nehraje si a ani se nevenčí= pracuje.

V pracovním týdnu Zigi bude pobývat se svými pečovateli v jejich zaměstnání nejen na základní škole Ke Studánce, ale také v Dětském diagnostickém ústavu v Bohumíně.

Zatím je velmi opatrná, trochu křehčí holčička než raubíř ovčáček, takže prosím pomalu. Postupně se musí ve škole rozkoukat. Těšíme se na vás!

Mgr. Jiří Zinecker, učitel a jeden z pečovatelů Zigi.

Facebooklinkedin