Preventivní programy s Policií ČR

Preventivní programy s Policií ČR

1.12.2023 Vyp Od Bednarzová

V průběhu měsíce listopadu se žáci 5., 6. a 9. ročníků účastnili besed s por. Bc. Miroslavem Kolátkem, policistou z Oddělení prevence Policie České republiky.

Žáci pátých ročníků se věnovali tématu šikany a dozvěděli se spoustu užitečných informací, např. co vše se skrývá pod pojmem šikana, jaké jsou její druhy, kdo bývá dětskou obětí šikany, jaké může být dítě – agresor a jaké následky může mít šikanované dítě. Svou přednášku pan Kolátek prokládal příběhy z vlastní praxe i škol v karvinském okrese.

Šesťáci prošli besedou s názvem Tvoje cesta (#onlinem), při které si odpověděli na otázky, co nám dávají a berou sociální sítě, jaké informace o sobě můžeme na sítích sdělit a co raději ne, jak nebýt v online prostoru až příliš čitelní, jak si hlídat svou intimitu a jak uvažují predátoři, kteří nás na internetu mohou oslovit.

Deváťáci se věnovali tématu trestní odpovědnosti nezletilých a mladistvých.

Pan Kolátek je seznámil s tím, co znamená být trestně odpovědný a kdy se jím stáváme, Zmínil rovněž rozdíly mezi přestupky a trestnými činy a věnoval se i problematice pořizování a šíření intimních fotografií. Své vyprávění doprovázel por. Kolátek příklady z praxe a mnohdy vážná témata na závěr odlehčil vtipným videem, které ale rozhodně vedlo k zamyšlení.

Mgr. Veronika Tobolová, školní metodik prevence

Facebooklinkedin