Výcvik vodícího psa

Výcvik vodícího psa

6.1.2023 Vyp Od rkaleta

Milí žáci a vážení rodiče,

v novém kalendářním roce se v prostorách školy můžete dva dny v týdnu setkávat se štěnětem. Štěně se bude po škole pohybovat na vodítku, pod plnou kontrolou pečovatele. Pejsek je majetkem ŠKOLY PRO VÝCVIK VODICÍCH PSŮ, s.r.o.  v Brně, která podporuje klienty s těžkým postižením zraku, kteří chtějí uplatňovat svoji samostatnost a nezávislost na okolí prostřednictvím služby vodicích psů.

Na rozdíl od mazlíčků, kteří čekají, až se jejich pán vrátí z práce, jsou vodicí psi stále s lidmi, chodí s nimi do školy či zaměstnání, doprovází je do veřejných prostor, kulturních zařízení, lékařských ambulancí apod. Tudíž vodící pes musí být na toto připraven.

Vlastní příprava vodícího psa probíhá na veřejnosti, v prostorách, kam lidé obvykle chodí. Pečovatelé s nimi navštěvují nákupní centra, úřady, pošty, čekárny lékařů, lékárny, atd., jezdí městskou hromadnou dopravou. Pejsek musí být první rok svého života v kontaktu s člověkem téměř 24 hodin denně.

Čekají nás tedy vzájemně obohacující chvilky. Děti budou seznámeny a poučeny o tom, jak se k němu chovat. Pečovatel spolu s námi všemi štěňátko naučí plně důvěřovat lidem, sdílet s nimi bezproblémově školu, dům či byt, jezdit veřejnými dopravními prostředky a zvykat si na rušný provoz města. Možná taky u řady z vás třeba opadne ostych nebo částečně obava z blízkosti zvířete.

Mgr. Jiří Zinecker

Facebooklinkedin