Ozdravný pobyt našich “béček” na Gruni

2.6.2022 Vyp Od Bednarzová

V týdnu 23.5. až 27.5. se zúčastnili žáci třídy 5.B, 3.B a  4.B. ozdravného pobytu na jednom z mnoha krásných míst v Beskydech, na Gruni ve Starých Hamrech, konkrétně na chatě s názvem Dům sv. Josefa. Chata „spolkla“ všech 39 žáků i všechny pedagogy.  Nebylo to poprvé, co zde naše škola byla na ozdravném pobytu. Vzhledem k vybavenosti, vstřícnému přístupu vedení i zaměstnanců chaty, skvělé poloze na hřebenu, jsme toto místo zvolili a využili i letos. 

 V prostorné jídelně jsme trávili společně čas na jídlo i na zábavu. Děti byly ubytovány v útulných pokojích ve dvou patrech, u chaty jsme měli k dispozici hřiště s umělým povrchem, houpačky, ohniště na opékání párků a prostornou terasu, odkud se dalo vše sledovat. Kdo dohlédl až na obzor, mohl skoro celý týden pozorovat, díky výborné viditelnosti, slovenské Západní Tatry a Malou Fatru .  

Blízký les byl vděčným zdrojem zábavy, od stavění lesních domků po zábavné hry a soutěže. Všichni účastníci si zastříleli ze vzduchovky na cíl, a přestože to bylo pro některé poprvé, nevedli si špatně. Déšť nás potrápil jen jednou odpoledne, a tak jsme soutěžili ve vnitřních prostorách chaty. Děti si mohly díky karvinskému Červenému kříži vyzkoušet obvazovou techniku při první pomoci. 

Ve čtvrtek jsme podnikli výlet na Bílý Kříž. Procházka po hřebeni kolem chaty Švarná Hanka byla velice příjemná, všichni ji zvládli celkem solidním tempem. Večerní program byl kromě různých soutěží obohacen o hledání pokladu. Poklad, na jehož hledání se těšili úplně všichni, byl možné připravit jen díky sponzorským darům některých rodičů a orlovských firem. Poklad byl nalezen všemi, takže dětské dušičky byly uspokojeny. 

Snad ještě více než na poklad se děti těšily na stezku odvahy. Byli jsme shovívaví, trasa byla krátká a pro některé velmi málo strašidelná. Ale i tak se přilehlým okolím ozýval křik těch málo odvážných. Účast byla dobrovolná, takže „bojsové“ zůstali na chatě.

Svůj taneční talent mohly děti projevit na diskotéce, kdy byl vyhlášen i nejlepší tanečník a tanečnice, rovněž si děti zvolily za svoji třídu Miss a Missáka. 

Všechny hry, týmové soutěže, soutěže jednotlivců byly průběžně vyhodnocovány a odměňovány. Ceny byly pořízeny jak z příspěvku Nadačního fondu, tak hlavně ze štědrých darů rodičů, za což jim moc děkujeme.

Myslíme, že se pobyt celkově velmi vydařil, počasí bylo hezké a všichni se vraceli spokojení. Tak zase někdy příště.

Mgr Jiří Zinecker, Mgr. Jana Klčová

Facebooklinkedin