Zoo koutek

Kontakt: Mgr. Martin Ošelda, e-mail: oselda@kestud.cz

Již sedm let je tento ojedinělý školní kroužek v Orlové k dispozici žákům i veřejnosti na naší škole.

Její přírodovědné zaměření dopřává svým žákům kromě jiného i úzký kontakt s živými zvířátky, které jsou umístěny v zadní části školy tak, aby nerušily výuku.

O tento kroužek je nebývalý zájem mezi dětmi, ale jeho možnosti jsou omezené. Již desítky dětí se naučily k těmto živým tvorům nejen hezky se chovat, ale i starat se o ně, krmit je, čistit jejich domovy, pozorovat a obdivovat je při jejich životě či přirozené reprodukci.

Ať je to početná kolonie morčat peruánských, roztomilí osmáci degu, mimořádně přítulní „zakrslí“ králici nebo v širokém okolí nejznámější a nejvyhledávanější piskomilové. Těmito rychle se množícími hlodavci zásobuje naše škola několik zverimexů v okolí.

Ale to není všechno-máme poměrně vzácné křečíky indické, budeme se snažit rozšířit sekci exotických ptáků a také přidat kamarády dvěma vzácným suchozemským želvám, které mají své vlastní průkazy totožnosti. Děti také projevily zájem o studium hmyzu a základy entomologie.

Žáci i učitelé se velmi často a rádi podílí na zachování chodu zookoutku tím, že přináší pro zvířata vše potřebné.

Děkujeme Všem a obracíme se také na rodiče, sponzory a všechny milovníky zvířat za materiální nebo finanční pomoc a podporu.

Naše zvířátka potřebují především:

  • krmivo pro hlodavce (balené)
  • sušený chléb (ne bílé pečivo)
  • krmivo pro ptáky (balené)
  • čerstvou zeleninu a ovoce
  • seno (balené i přírodní)
  • piliny (balené i řezané bez napuštěných materiálů)
  • nepotřebná terária, klece a vybavení do nich-napáječky, krmítka, misky, budky, kolotoče atd.

Kroužek nabízí pro rodiče, děti a jejich sourozence i další rodinné příslušníky volný přístup do kroužku(po domluvě) nebo třeba některá odchovaná mláďata k odběru zcela zdarma.

Velmi rádi také přivítáme i předškolní děti z nedaleké školky i ostatních škol, které by chtěly se svými učitelkami náš zookoutek navštívit, stačí jen kontaktovat oselda@kestud.cz a jistě dojde k domluvě.

Děkujeme vedení školy za podporu a přízeň, kterou náš kroužek potřebuje k realizaci i případnému rozšíření. Děkujeme rovněž Všem zaměstnancům(p.uklízečky,p.školník,p.ved.školní kuchyně a p.kuchařky),kteří se na chodu našeho kroužku nemalou měrou podílejí a podporují ho.